I Love You Zalim Sultan

March 9, 2010

Jag fick precis mail från en polare som jag bland annat snackar mycket musik med. Han tipsade om en fransk radiostation med följande webbadress http://www.grenouille888.org/dyn/spip.php?article2634 Kolla in denna playlist på progressiv turkisk rock, inte illa. Där finns många namn men ett av dem har en speciell klang i mina öron, Baris Manco.

En av de första orientaliska plattorna jag köpte var en samlingsplatta med turkisk popmusik ‘the best of Turkey’ utgiven i Frankrike på ATOLL MUSIC 1990. Jag hittade plattan på Multi Kulti på St Paulsgatan, givetvis, tidigt nittiotal typ. På den tiden var jag en eklektisk rock’n’roll-dj, alltid ivrig att krydda upp mitt set med något udda sväng. Så småningom blev det ju orientaliskt för hela slanten, men det är en annan historia.

Hur som helst stod jag vid något tillfälle under förra seklets sista år och spelade Zalim Sultan av Baris Manco. Det är en ganska smetig turkisk schlager, men den har något gammeldags, pompöst över sig. Dessutom har den en fantastisk melodi, omisskännligt turkisk, lite lätt syntigt sound – jag gillar verkligen den här låten. Nu förstår jag tyvärr inte turkiska men Manco hade rykte om sig att vara en öppenhjärtlig sanningssägare som inte tvekade att leverera en del samhällskritik i sina texter. Även om just den här låten kanske är lite smetig betraktas hans musik som en del av den alternativa musiken i Turkiet vid den här tiden.

Och när jag stod där och njöt av Zalim Sultan och nynnade med lite i texten på min låtsasturkiska kom det fram en man till mig och sade ‘Vet du vem det är du spelar?’ Jojo visst det är ju, eh vad het-ter han nu igen’, ett snett ögonkast mot konvolutet, ‘Baris Manco!’ ‘Men vet du att han är död?’ Och sedan tackade han mig för att jag spelade Baris Manco och hedrade honom så snart efter hans dödsfall. Det här var en kulen lördagskväll i februari 1999.

En annan artist jag spelat mycket genom åren som också är representerad med ett par spår på denna platta är Ibrahim Tatlites. En ‘all time favourite’ på detta ‘dj-cheb-oman-formerande’ album är dock ‘I Love You’ av Ümit Besen. Ayse Tunalli och Zeki Müren är två andra artister (här med låtarna ‘Yagmur Gözlüm’ respektive ‘Bir Yanginin Külünü’) som jag kanske inte spelat på disco, men gärna lyssnat på. Güngör Bayrak är en annan artist som inte går av för hackor på den här lilla guldklimpen till samlingsplatta. Och om du dräller in på den där franska sighten, glöm inte bort att lägga namnet Erkin Koray på minnet, inte om du gillar psykedelisk orientalisk proggrock i alla fall.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s