Salt och citroner

January 19, 2010

Re:Orient till Malmö! Det låter spännande. Och det blir nog bra. Det finns en och annan lokal kraft som känner sig överkörd när komunen gör en debaser med det orientaliska. Men i ärlighetens namn. Om det är en strikt orientalisk kultuverksamhet, inte fokuserad bara på musik eller teater, och endast riktad mot den orientaliska världen, Mellanöstern, komunen vill ha, då finns det ingen annan etablerad organisation att fråga. Man hade ju givetvis kunnat bygga något från scratch med hjälp av lokala krafter men dessa kommer ju, förhoppningsvis, ändå till uttryck på detta sätt, via Re:Orient. Så från ett Lundaperspektiv, kan jag bara se att det blir något nytt kul som tillförs. Re:Orient har i över tio års tid haft en lysande livescen med massor av intressanta artister. Men bara i Stockholm. Nu får vi i Skåne förhoppningsvis ta del av detta överflöd, äntligen.

Ur ett klubbperspektiv är det också intressant, och kanske något av en utmaning för Re:Orient. De som har försökt att starta en orientalisk klubb i Malmö har inte riktigt lyckats, so far. Och det är lite konstigt. Alla förutsättningar borde finnas att starta en orientalklubb vid Möllevångstorget. De som har försökt har kanske heller inte haft bästa lokalerna eller förutsättningarna. Jag har ju spelat skivor på många av dessa försök så jag vet ju att det kan vara kärvt. Tangopalatsets orientklubb rann ju ut i sanden efter ihärdiga försök. Club Oriental var ju lyckad på Bodoni men det hundratal gäster som kom dansade och hade kul men drack inte tillräckligt för att baren skulle bli nöjd. Och senaste gången det begav sig hade denna klubb en sämre lokal och tog en ekonomisk smäll. Jag har ju också spelat otaliga gånger på Jeriko för MixMusik genom åren, i samband med konserter, och det har ju ofta varit extremt lyckat. Jag brukar ju gästa MixMusik varje Malmöfestival på deras orientaliska dag också, och det brukar vara hur kul som helst att spela plattor mitt på Gustav Adolfs torg. Men Jeriko fixade aldrig en stående Orientalklubb. Inte heller Inkonst har egentligen haft någon strikt orientalklubb, bara enstaka evenemang, och klubbar med en angränsande stil. Så egentligen har ingen försökt med bästa tänkbara förutsättningar. Jag har ju varit på väg ett tag med Behrang Miri med projektet Flying Carpet och vi kommer förmodligen att ha klubb i mitten av mars på det persiska nyåret på Inkonst. Både Flying Carpet och Club Oriental är förhoppningsvis välfungerande klubbkoncept långt innan 2011 då Re:Orient öppnar på Moriskan. Eventuellt kommer Re:Orient att smygstarta redan till sommaren med lite smågrejer, har jag hört. Vi får väl se. Mer orientaliskt på g.

Hur som helst, min klubb Oriental Ballroom på Ariman i Lund kör ju vidare på trettonde året, varannan lördag som vanligt. Vårpremiär nu på lördag den 23e, 22-03, fri entré, 20 år, som vanligt. Och det blir naturligtvis ett fett orientalparty precis som alltid.

Några nya låtar: Titi Titi av Rida تيتي تيتي من رضا och wain ya wain av Lial, typ, stavas وين وين من ليال på arabiska. Fasligt bra. Titi Titi är en dabkepryl och وين يا وين är en oerhört porrig arabisk poplåt.

Dessutom syltade jag in en stor burk citroner enligt ett enkelt marockanskt recept häromdagen. Klyfta citroner, salta snittytan, lägg i press en halvtimme, lägg citronerna (med saften) i en ytterst väl rengjord (skölj med kokhett vatten) burk (med tättslutande lock), tillsätt nypressad citronjuice (behöver inte täcka citronerna), förslut och förvara in sval rumstemperatur. Färdigt efter tre veckor. Perfekt till couscous eller vad som helst.

Advertisements

One Response to “Salt och citroner”

  1. Sabina Says:

    Vad häftigt att Re:Orient sprider sig!
    Det är svårt att arrangera fester och klubbar, gäller nog att dels hitta rätt plats/omständigheter, dels snabbt få en trogen skara människor som kommer. Ska bli kul att se hur det går. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s