Oriental Ballroom, no 1 för snart femhundrade gången om

September 1, 2009

Första Oriental Ballroom på Ariman i Lund, efter sommarens klubbstiltje, nu i lördags, var som vanligt en omtumlande upplevelse. Jag har ju redan spelat en del på Malmöfestivalen och Volym och annan musik dagen innan på Ariman så jag var ju redan uppvärmd. Där var drivor av folk, stammisar, men också många nya studenter, toppat med drivved från sugiga Lundakalaset. Många av de färska besökarna får någon slags kulturchock/psykedelisk upplevelse. Var har de hamnat egentligen? Vad är det som händer? Varför spelar dj’n så underlig musik, hela tiden? Exempel: “What language do you speak? Why do you play this music?” Var det en snubbe, typ gäststudent, som frågade efter spelningen. Han hade dansat rätt hårt i någon timme, men ändå såg han lite störd ut. Och när jag bara svarade att det var “totally natural to me, ’cause I’d been doing arabic music för more than a decade,” stirrade han på mig som om jag var heltokig, vände på klacken och sprang iväg efter att ha utstött konfirmerande “A decade!?”

Men det var fett kul och ett ganska vilt dansgolv. Jag blandade som vanligt mellan olika länder och genrer i hela Mellanöstern med enstaka utflykter, främst till Rumänien men också till Ryssland, Mali och Karibien. En del av de rotigare grejerna funkade bäst! Exempelvis senaste Saad-plattan eller Fatih Üreks ‘Hadi hadi’ – superläcker låt. Rotigt är en trevlig trend som håller i sig sen förr. Arabisk, persisk eller turkisk disco, klubbmusik eller hip hop måste ofta, i strikta(!?) orientalklubbmiljöer, byggas upp och presenteras med viss finess om det ska funka, annars faller till och med en sinnessjukt bra megahit som persiska klubbdängan ‘Oh Baby’ platt som en pannkaka, vilket den gjorde nu i lördags. Trist, på så rara ärtor.

I helgen spelar jag på fredag kväll på klubb Re:Orient på Kägelbanan vid Södra Teatern i Stockholm 21.00-02.00 och på loungen på Inkonst i Malmö 01.00-03.00 på lördagkvällen, på deras höst-kick-off. Och nu sticker jag ut och shoppar lite plattor i Rosengård. Jakten på nästa hit pågår ständigt!!! Jag lovar den är beroendeframkallande.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s