‘We don’t like Hitler in Germany!’

April 27, 2008

När var den senaste gången jag gjorde tre spelningar på två dagar? Det har jag inget färskt minne av. Men en av dessa tre spelningar var mer av sit-in karaktär. En och en halv timme på den Palestinska Kulturfestivalen igår tidig kväll var en soft tillställning för en dj, ingen stress om man säger, men trevligt. Flera av de som var där – i ett fullsatt Panoras café – undrade vad det var för låtar jag spelade, så jag levererar en spellista för dem som inte frågade.

Jag inledde med Wardas fantastiska Batwans Beek, Warda är ju en stjärna ur det äldre gardet så jag brukar inte spela hennes låtar i någon större utsträckning men vid en lugnare tillställning är hon ju helt självklar. Hon har gjort massor av underbar och extremt kvalitativ musik. Hon är naturaliserad egyptiska. Men med internationell fransk/algerisk/libanesisk bakgrund. Warda betyder ros. Och Batwans Beek är en klassisk bellydance-hit som finns i ett otal versioner, detta är den bästa.

Nästa låt heter Kulna Majareeh – jag är lite osäker på vokaliseringen (man skriver vanligen inte ut korta vokaler i arabisk skrift) av en annan klassiker, syriern Georges Wassouf. Han har en väldigt speciell sångröst som kommer fram väldigt bra i den här låten, han liksom dansar, snubblar, leker med rösten som ingen annan.

Därefter spelade jag en gammal hit med al-jeelkungen Amr Diab. Hans senaste hit regerar alltid gaturummets vokala del i Cairo och andra platser. Hans största hit är också arabvärldens största pophit genom tiderna, Habibi (nour el ain). Jag valde emellertid att spela Ei Yaani.

Ovanstående låtar tillhör avdelningen ‘gamla örhängen’ medan nästa Yawmyat Rajoul Mahzoom av irakiern Kadim Al-Saher är en nyare låt från artistens senaste platta med samma namn. Man kan ha synpunkter på transkriberingen av arabiska namn och låtar. Men så här stavas artistens namn på skivan ifråga. 

En annan av mina absoluta favoriter är Najwa Karam. Och i linje med mitt hjärtas önskningar valde jag att spela Atshäna (min vokalisering, många arabiska bokstäver är dessutom emfatiska och saknar motsvarighet i svenskan). Ordet betyder åtrå (ungefär). Najwa Karam är från Libanon.

Nästa låt är nyare. Ala Rasa av irakiern Rida El Abdallah. Jag använder den som ringsignal i min mobil och om man besöker min hemsida är det denna låt man får höra.

Därefter spelade jag en annan klassiker Ragheb Alama. Han har gjort massor av bra låtar, jag spelade Elli Ftakartou. Jag tror att han är egyptier. Han är åtminstone verksam där. Men det säger i och för sig inte så mycket. De allra flesta arabiska artister gör en vända i Cairo, arabvärldens kulturella huvudstad.

Därefter spelade jag en av mina favoritlåtar med den egyptiske sha’abi-sångaren Hakim Esma Yalli. Jag skrev precis en post om Hakim med anledning av hans spelning på Inkonst i förra veckan. 

Saad är en yngre sha’abisångare som har blivit extremt stor under senare tid. Jag gillar hans Bil Arabi Kedah väldigt mycket. 

Sedan spelade jag en ny fräsch bellydancehit med libanesiska fotomodellen Haifa som jag inte har funderat på hur man skall vokalisera men kanske Fakrney.

Ehab Tawfik heter en egyptisk artist som har gjort en hel radda med ultrafeta arabiska pophits som jag brukar gödsla ihärdigt med när jag lirar. Han har mer hjärta och smärta än vilka två andra artister tillsammans du än väljer. Men Heya Naksak är en rätt sparsmakad låt som kanske gör sig bättre på en kultursoarée. 

Därefter spelade jag en låt från en relativt färsk irakisk samlingsplatta som jag tycker mycket om. Tyvärr är skivomslaget lite svåranalyserat för en färsk arabstudent så att det enda jag nu kan säga är att jag tror att artisten heter Yosef.

Det är svårt att undvika närkontakt med nya libanesiska superstjärnan Nancy Ajram om man är dj och koncentrerar sig på arabisk musik. Oul Tani Eyk är en suverän extremdansant korsning mellan modernitet och tradition. Arabisk popmusik har alltid drivande rytmik, den här låten är inget undantag.

Sen spelade jag – på begäran – ytterligare en låt, från senaste plattan, med Amr Diab som heter Rohy Mentahalak. Ett bra exempel på en musikstil som också kallas Mediterranean.

Det senaste stjärnskottet bland det lite mer gräddiga yngre Cairo är Tamer Hosny. Låten och plattan heter Bint El-Eey

Sen spelade jag en låt med libanesiska (?) sångerskan Nawal som heter äh… Lou Käna kanske. 

En annan libanesisk sångerska som har gjort några extremt attraktiva poplåtar är Marya. Tehayelni är en av dessa.

Jag avslutade med Bastanak av Eleesa. På en och en halv timme hinner man inte med mer än en hint. Det finns fler artister på en komplett spellista och det finns fler låtar än en med de flesta artister.

Efter att ha avslutat på Panora hastade jag vidare till Lund för en spelning på min klubb Oriental Ballroom i Lund. Jag var lite mör men det blev en fet kväll som vanligt, mycket folk, fuktig stämning – lönehelg – och dans, många stammisar och en hel del nya människor, bland annat en mysko besserwisser som med bestämdhet hävdade att jag hade spelat en amerikansk hip hop-låt, som han ville höra igen, struntprat naturligtvis, jag spelar inte amerikansk musik som saknar en tydlig orientalisk koppling. Exempelvis lirade jag några låtar av Foxy Brown som innehöll samplingar av Ragheb Alameh respektive Samira Saed när det begav sig för några år sedan. Och jag spelar ju givetvis lite Teherangeles Pop också. Den enda hip hop jag hade spelat under senare delen av kvällen var Saïan Supa Crews La Patte och den är ju fransk. För övrigt ett indirekt önskemål från en fransyska som undrade om jag kunde spela nått mer franskt – jag hade tidigare spelat Je veux vivre en popdänga av Faudel. Jag tar gärna önskemål, i mån av tid och lust, som funkar på ett ‘orientaliskt’ dansgolv. 

Men min dj-helg började redan på fredagen med en spelning i Uppsala. Uppsala är ju en rätt konservativ stad. Jag gillar i och för sig äldre bebyggelse och det finns en hel del sånt i denna stad men jag blev nästan full i skratt när jag strosade förbi ett brackhäng med utmärkt läge vid ån som helt utan ironi – rätta mig om jag har fel –  heter Carl Philip. Det skulle knappast kunna ligga i Lund/Malmö. Visserligen kan man bland se ett inramat porträtt av konungen ibland men då får man lätt intrycket av att det är frågan om något slags skämt. Så icke här. Nåväl, stället jag spelade på är en queerklubb som heter Pink at Orange och den var väldigt trevlig och alls icke konservativ. Arrangörerna hade bett om extra mycket rysk musik så jag gjorde mitt bästa för att mixa in mera russendisko – och lite mer balkanprylar – i mitt vanliga set. Och det gick vägen. Folk dansade och var nöjda. Störst jubel vid Leningrads WWW – namnet till trots, en oförskämt bra låt, som få kan värja sig mot – och Gogol Bordellos American Wedding. Men de arabiska och turkiska låtarna funkade fint också. 

Arrangörerna var mycket trevliga, en av dem pluggade för övrigt arabiska. Jag blev bjuden på middag, mitt emot Carl Philip, på ett grekhak som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på men maten var god och läget alldeles vid vattnet är synnerligen exklusivt. På efterfesten som blev ganska lång och fuktig, min lördag var lite ansträngd, satt vi ett gäng och drack vin, snackade och lyssnade på musik som vanligt. Det var då jag fick en insikt i uttrycket understatement när en tysk kille som skulle hem till Halle tidigt nästa dag lite försiktigt, vädjande hasplade ur sig “We don’t like Hitler in Germany”. Han menade nog att man inte brukade diskutera Hitler i de banorna som killen som satt mittemot honom som enträget småheilade med alltför vän stämma och yttrade saker som “Oh, Hitler is sooo sexy” eller “Hitler’s got a cute butt…” Men, men… vad gör man inte för att provocera? Jag har ju visserligen avhållit mig från heilande men visst, ändå, been there, done that.

Och visst blev Uppsala en frisk upplevelse, jag kommer gärna på besök igen!

 

jag kommer att fortsätta denna långtifrån klara post senare 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s