Bröllop i Zigenarnas tid, nästan

August 13, 2007

Så, är det här en dröm eller mardrömsspelning för dej? Ja vad svarar man på en sådan fråga. Jag hade precis avslutat och höll på att packa ihop skivor och anläggning vid tvåtiden på natten. Faktum är att någon mardrömsspelning skulle jag inte göra. Men ett bröllop är ju inte heller en drömspelning. Så jag sa som det var, varken eller. En drömspelning hade ju varit att spela på Zenith i Paris eller Satalla i New York. Men en drömspelning är ju också att folk har kul och dansar här och nu, och att allt klaffar och att folk gillar mina nya låtar, och att gamla stammisar dansar och röjer och att nya spännande människor som jag inte tidigare har spelat för dansar och har kul. Så det här bröllopet ute vid Mälarhusen i Österlen blev också en rolig spelning. Dom som fixade festen hade verkligen ansträngt sig. Förutom mig hade dom bokat en habil orientalisk dansös Maÿa, från Malmö och en synnerligen övertygande fakir, Leonard, som jag lärde känna lite smått innan festen drog igång. Han gjorde i vanliga fall orientaliska helaftonföreställningar med dans, show, teater och fakirkonster under namnet “Mysk – Indisk Dans och Magisk Teater”.
Sen hade dom fixat en orientinspirerad catering och en extensiv rekvisita som inkluderade en mängd soffgrupper utplacerade i strandskogen. Effekten med de låga vindpinade tallarna, sanden, det grova gräset och soffgrupperna var smått surrealistisk, lite Kusturica-light, och som helhet mycket tilltalande. Och jag spelade orientalisk musik på stranden där i fyra timmar typ, mixat med lite russendisco, en del bucovina club samt en hel del baile funk. Så visst blev även detta en litet drömspel.
Och sen när jag hade packat ihop grejorna och skulle sticka så dröjde jag mig kvar några timmar och snackade med lite folk, bland annat en söt polska som hade jobbat med lite av varje under festen. Hon berättade att svenskar verkade bli fulla alltför lätt, på bara vin och öl. I Polen dricker man öl till maten. Om man ska bli full duger endast stora mängder vodka. På ett bröllop ska man vara berusad i minst två-tre dagar. Direkt på morgonen på bakfyllan skulle man börja dricka vodka igen, det fanns ett speciellt ord för detta beteende, tyvärr har jag glömt vad det hette. Men jag kommer ihåg vad hon hette – Kasia. Pigg brud!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s