Saber Rebaï

September 17, 2006

Jag har en ny fetsmörig superhit av Saber Rebaï, han som gjorde Sidi Mansour för några år sedan, som ligger på repeat one i min cd-spelare. Så jä-la bra! Och vad heter den då? Jag vet inte men den ligger på plattan Ajmal Nissa El Dounya. Jag ska skaffa mig en transkribering snarast. Jag fick den och en hög andra plattor av en kompis som precis kommit hem från Tunisien. Saber är väl jämte Latifa Tunisiens största artist i den egyptiska poptraditionen. De andra plattorna jag fick var mer raï-inspirerade.
Den la sig väl tillrätta i mitt set igår på Oriental Ballroom/Ariman. Och jag kommer att spela den ofta. Andra nya låtar som jag inte kan namnet på. Ja visst. Jag har handlat skivor hos Muhsen Awad på Orient Musik på Rosengård, när jag gjorde radiogiget som jag skrev om nyligen, så jag har ett litet lager med nya plattor som jag inte vet mer om än vilka spår jag gillar.
Andra nya låtar? Jodå.
Jag köpte en hel massa plattor i Tokyo när jag var där i somras. Dom var inte billiga direkt men där fanns lite att välja på. Och sen förra spellistan har jag ju köpt skivor både här och var.
En ny bekanskap är Arwa från Jemen. En riktigt även artist, bra låtar.
Liksom Kheira. Tunisisk raï.
Liksom Noman Chaaris Metro Raï.
Ramzi gör tunisisk strandraggarraï.
En Shantelremix av Mahala Rai Bandas Mahalageasca som jag försummade att nämna i min förra spellista rockar hyfsat fett. Igår spelade jag för övrigt inte heller helt purfärska Clash-covern Rock El Casbah av Rachid Taha strax efter ett litet ättaminuters bailefunk-block. Den funkar alltid på Ariman. Och just nu rullar en svinbra låt av Clauda på plattan Minn Asaddak i min spelare, den kommer jag att spela. Den är ny för mig (jag har haft hiten i flera år på en samling) men den har några år på nacken.
Bilals nya Hadi Hala, popraï.
Sohir har gjort en bra bellydancepryl som heter Khol Genena.
Jag har hittade några Ibrahim Tatlites-plattor i Tokyo. Förutom superhitten Tek Tek, på plattan med samma namn, (som jag tidigare hade på samlingsplatta) köpte jag Aramam och Imparator. På nya singeln ligger superfeta Bir Tas Attim Pensereye.
Kurdiska Zakaria med låten/plattan Têlînaz är också den grymt bra.
Indiska Aman Hayer har en låt som svänger som heter Dil Nai Lagda.
Bosa med Gawaher är en gammal grej som jag köpte på Multi Kulti på Re:Orient-festivalen i somras.
Den nya Nancy Ajram-plattan är sämre än den förra, men den var ju oslagbart bra, så första spåret är ändå en hit.
Cheba Maria är en franskalgerisk popraïtjej som har gjort en trevlig platta, Mon Amour, med några justa spår på.

Jag har säker glömt några spår här och där, men men.

Advertisements

5 Responses to “Saber Rebaï”

 1. Hala Says:

  Hej cheb oman !

  Kommer du ihåg när du va här under malmöfestivalen och du uppträde på jeriko? Kommer du ihåg två tjejer som gick upp på scenen och börja dansa? Jag är en av dom… det är inte det viktiga MEN pga jag diggade din musik så mycket så skulle jag gärna vilja att du kom och spelade upp på vårt projektarbete som vi ska ha nu sista året i trean på gymnasiet. Arbetet har temat “Ungdomar Mot Våld”, de pengar vi samlar in ska till en förening som arbetar mot våld. Vi ska få med stora artister och dansare, det ska bli ett stort arbete och det ska äga rum här i Lund, i vilken lokal vet vi inte än. Vi undrar nu om du var intresserad av att spela upp på det här “välgörnhetsarbetet”. Inget datum är bestämt ännu men någongång vid mars-april…

  Vi vora väldigt tacksamma om du kunde höra av dig så fort som möjligt !!

  Mvh
  Hala

 2. Mats Says:

  Var på Ariman 30 sept när du spelade där. Låten El Ritmo del Barrio av Abuela Coca var grymt het då. dansgolvet exploderade. men hur kan jag få tag på låten? Tack!

 3. Sabina Says:

  Hej.
  Tack för igår. Det var ett bra röj på dansgolvet igår, kul att se lite förvirrade brats som hittade in när konserten var slut och som vågade sig på lite dans.

  Var det Cheba Maria som jag frågade dig om igår?

 4. Cheb Oman Says:

  Hej Sabina!
  Det var jättekul att spela skivor i lördags på Berns och så var ju konserten med Saad läcker så det räcker. Det var inte Cheba Maria jag spelade, eftersom konserten var egyptisk spelade jag nästan ingen raï överhuvudtaget. Den Maria jag spelade är från Libanon, tror jag. Plattan som heter ”W’ Regeat Thani” är inspelad i Libanon i alla fall. Och låten heter Tehayelni. Min senaste favoritpoplåt.
  Det var kul att träffa dig hoppas vi ses igen!

 5. Maria Bernström Says:

  Hej!

  Jag letar efter nålar i en höstack men hoppas att du kanske kan hjälpa mig.

  Jag och min man har precis kommit hem från Hammamet, Tunisien. Under en taxiresa spelade vår (galne :)) taxichaufför en jättebra låt som vi försöker hitta.
  Skivan hette vad vi kunde förstå Taxi Raï och chauffören pratade om Shantrel och La tunisia när vi frågade vad den hette.
  Vet du möjligtvis vad detta är för låt? Typ arabisk discomusik.

  Tacksam för hjälp!
  /Maria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s