Gogol Bordello

August 27, 2006

Nu börjar det. Jag spelade skivor på Malmöfestivalen på Jerichos scen lördag 19 augusti mitt på Gustav Adolfs torg. Massor av folk, kort intensiv spelning på två timmar, inget dökött, ingen eftertanke, mest nyare låtar och en och annan gammal superhit kul som faan, roligast är väl ändå att kvällens höjdpunkt är Shik Shak Shok (på spelning efter spelning), scenen blev full av folk just under denna moderna rotiga bellydancelåt vilket är lite galet med tanke på att låten har ett typ 90 sekunder långt break utan rytmik i mitten, tjenare vilket lyft det breaket är!

Sen såg jag Gogol Bordello, jag har några skivor som jag har spelat på Oriental Ballroom. Dom är ju lite väl punkiga för ett normalt orientalgolv men Baro Faro är ju bara en alltför bra hit. Det hörs på plattorna att dom främst är ett liveband så jag såg verkligen fram emot att se dom. Och så dom röjde. Gypsy Punk kallar dom det. Ja. Det är ju lite Mano Negra fast ösigare rockigare stökigare. Sången som Rachid Taha med en dragning åt Vysotskij och så Balkanzigenar istället för Maghrebraïrötter förstås. Sen är det väldigt mycket Rock the casbah eller Sandinista on speed. Och dom är roliga att titta på, leker Charlie Chaplin, är sexiga, svettiga, snällaggresiva. Det är för övrigt kul att bandet är så pass åldersblandat. Violinisten med sitt långa gråa hår typ serbisk krigsherre känns som en östeuropeisk arketyp.

Och i fredags spelade jag skivor på Re:Orients premiär. Det är kul att spela i Stockholm. Jag känner mig väldigt välkommen. Jag har ju inte uppfattat att det är särskilt stor skillnad på när jag eller MultiKultidj’s Magnus och Nicko spelar, jag har ju spelat tillsammans med Nicko vid några tillfällen, det är väl enstaka låtar som sticker ut och profilerar och kanske lite olika inställning till groovebyggande men folk gillar när jag spelar och omväxling är väl bra i sig. Det är ju större skillnader när Ipek spelar men hon bor ju i Berlin och har turkiska rötter, jag blev ändå förvånad i somras när jag dansade på hennes golv under Re:Orientfestival, det är ju en hel del låtar som alla orientaldj’s spelar.

Men roligast var förstås att äntligen få se Alissas och Danielas show. Dom är ju synnerligen färgstarka snygga och underhållande. Och dom var grymt coola i sina svarta kreationer som dom hade när dom var värdinnor under festivalen i juni. Rekommenderas.

Det ska bli svinkul att spela på Oriental Ballroom igen nu på lördag 2 sept, och så ska det bli spännande att se hur hösten utvecklar sig på Tangopalatset Oriental det blev ju mer och mer folk för varje gång i våras. Sen ska det bli intressant att spela skivor ‘live’ på RoCent 7/9 i en direktsänd valdebatt om arbete och integration för Sveriges Radio P2 (producerad av Malmös P4) mellan klockan 17 och 18. Kan vara värt att lyssna på. Det blir nog inte så mycket musik förstås. Det blir nog mest att stå ut med en och annan galen  åsikt. Kanske är det någon som också har något förståndigt att säga.

Advertisements

One Response to “Gogol Bordello”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s