Orientalhits från förr

March 19, 2006

Jag spelar ju givetvis mina senaste skivor när jag dj'ar. Men det finns en del klassiker som aldrig slutar att fungera. Det beror till största delen på att den här genren lever ett eget liv i skuggan av den normala svenska mediastormen, (om man hade haft förmånen att bo i Cairo, Istanbul eller Beirut hade det förstås varit en annan femma). Låtarna blir inte utjatade helt enkelt. Man hör dom inte överallt, hela tiden, på radio, på stan, i affärer, på caféer, osv.

Jag ska till att börja med nämna några låtar som av olika anledningar har lyckats bli uttjatade, spelats sönder.

 1. Simarik av Tarkan. 'Pusslåten' är nog den orientaliska hit som har slagit störst i väst och därmed trots alla sina kvaliteter blivit lite tjötig. Men det finns ju andra Tarkanlåtar att tillgå. Karma är en platta som jag gillar.
 2. Mundian To Bach Ke av Punjabi MC som slog internationellt, som klubbhit, långt efter det att jag hade börjat tröttnat på den, men visst är den bra, den perfekta korsningen mellan dans-hip hop och bhangra. Jogi och andra låtar är dessbättre inte alls utjatade på samma sätt utan har mer den där eviga kvaliteten.
 3. Everyway that I can av Sertab. Detta gäller givetvis också alla andra orientaliska melodifestivallåtar exempelvis My number one av vår egen Elena Paparizou.
 4. Opa Opa av Antique och andra senare svenska orientallåtar som Boro Boro av Arash. Men det var inte så länge sedan sist jag spelade Tiki Tiki Kardo. Den råkar passa ihop med två av Amr Diabs senare hits – i mixningshänseende då.

Jag kompletterar kanske den här listan efter hand. Dom här låtarna spelar jag knappast på en klubbspelning idag, men kanske i ett annat sammanhang. Vid rätt tillfälle, när folk är extremt glada och det inte finns något annat sätt att ytterligare höja stämningen till en nivå nära ren lycka kan en av ovanstående låtar göra susen. men det är klart att Habib el Alb med Ehab Tawfiq, T'alit Malik med Najwa Karam eller Saharony Ellil med Ragheb Alama antagligen gör jobbet bättre. Sen kan jag tänka mig att spela vissa uttjatade låtar ibland – jag spelade Simarik igår kväll på Oriental Ballroom – eller på en privat tillställning, för mindre vana orientalister som behöver en aha-upplevelse.

Till kategorin eviga hits som inte har blivit uttjatade, det här är ju givetvis en värderingsfråga, jag kan personligen vara lite trött även på dessa låtar men dom har inte spelats sönder för annat än väldigt vana orientklubbesökare. Följande låtar är inte
numrerade efter betydelse utan bara i den ordningen jag kommer på dom. Kanske skulle jag annars ha satt Habibi (nour el Ain) på första plats och Habibi Dah (Nari Narien) på andra och först därefter Aicha, men va f… Jag bör kanske säga att det kan finnas variationer på stavningen av en del artister och låtar. Transkriberingen från arabiska är inte helt självklar, bl a med tanke på att språken i praktiken skiljer sig märkbart åt mellan olika arabiska länder.

 1. Aicha av Khaled, den har ju i och för sig blivit uttjatad som coverlåt men jag spelar den konsekvent som sista låt för kvällen, som ett slags signum, många människor älskar den här låten väldigt mycket, det är det viktiga.
 2. Didi av Khaled, nästan oöverträffad som orientalhit, går inte att tröttna på, jag brukar spela BBC's något kortare radio edit där inledningen har klippts bort och vi kommer rakt in i refrängen. Den här låten var ju faktiskt en smärre radioplåga när den kom men det var rätt så länge sedan.
 3. Habibi (nour el ain) av Amr Diab, jag höll på att få frossa första gången jag hörde den här låten, jag spelar den fortfarande ganska ofta, i en mild dansremix, den är ett vanligt önskemål.
 4. Elalem Allah av Amr Diab, ibland tar jag den här också eller i stället för Habibi (nour el ain). Det finns fler Amr Diab-sånger som platsar på den här listan exempelvis:
 5. Amarain av Amr Diab, jag brukar mixa den här låten med…
 6. Sidi Mansour av Saber el Roubai, dom passar bra ihop, äh det är en dj-pryl, jag räknar ju inte BPM-tal direkt men ändå.
 7. Amaneh av Diana Haddad, okrossbar libanesisk schlager, hade sopat banan med samtliga eurovisionsschlagervinnare genom tiderna, utan problem. Jag mixar inte ens bort inledningen när jag spelar den.
 8. Habibi Dah (Nari Narien) av Hisham Abbas, grym poplåt, saknar nästan motstycke som internationell hit, jag har den faktiskt på en indisk(!) bollywoodsamlingsplatta, den är egentligen värd en plats högre upp på listan men ta för all del inte numreringen på alltför stort allvar.
 9. Saharony Ellil av Ragheb Alama
 10. Habib el Alb av Ehab Tawfiq

Det finns ju massor av fler låtar till den här listan men tio är ju ett runt och bra antal för en lista. Jag har en del persiska och turkiska och indiska låtar som också skulle platsa på listan, jag får återkomma till detta. Listor, listor, listor.

Advertisements

2 Responses to “Orientalhits från förr”

 1. lundensis Says:

  Tips på orientalisk metal? Nile lirar ju death metal med fornegyptiska influenser…

 2. Cheb Oman Says:

  Jag gillar ju 70-tals Black Sabbath och en del annan äldre metal men jag lyssnar föga på dagens metalscen. Därför har jag heller inte lyssnat på arabisk metal, som givetvis finns. All genremusik finns, överallt. Jag har exempelvis mongolisk hip hop! Det finns samlingar med kambodjanska 'rocknuggets' Cambodian Rocks http://www.parallel-world.com från före 1975 (musikerna försvann på dödens fält) som jag tycker är skitbra. Det finns också massor av turkisk rockmusik. Erkin Koray gör cool psykedelisk orientalisk rockmusik med lite sabbathfeeling på skivan Electronik Türküler. Sen finns ju Love, Peace & Poetry, samling med asiatisk psykedelisk rock, http://www.normal-records.com. Jag har också en del kinesisk metal och nått malayiskt men jag har inte tyckt att kvaliteten är något vidare och jag är bara intresserad av orientalisk musik som låter 'orientalisk'. Det enda råd jag egentligen kan ge är: åk till Istanbul (eller Cairo eller…) och gå in i en skivbutik!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s