oriental-dj

March 16, 2006

forsommaren-05-296.jpg

Jag spelar mest arabisk populärmusik, huvudsakligen från Egypten men också Libanon. Men dom flesta arabiska artister, vilket land dom än kommer ifrån hamnar förr eller senare i Cairo, arabvärldens kulturella huvudstad. Samira Saed från Marocko, Warda från Algeriet/Frankrike, Hamid el Shari från Libyen, Saber el Roubai från Tunisien, Kadim al Sahir från Irak, listan tar inte slut.

I Egypten finns grovt räknat två sorters popmusik. Den mer 'västerländska', urbana musiken kallas Al-jeel. Amr Diab är den nu största stjärnan i den här genren, hans al-jeel är ibland så smäktande att den kallas mediterranean. Shabi kallas landsbygdens och förorternas mer oborstade tongångar. Och då är Hakim killen vi pratar om först. Gränserna mellan dom här stilarna är dock flytande. Amr Diab kan vara väldigt traditionell, men då på ett mer 'skolat' sätt. Han är utbildad vid musikalisk akademi. Hakim å sin sida har gjort en hel del grejer framför allt på senare tid som man inte gärna kan kalla annat än mediterrant. Jag tänker på duetten Ya Albi med merenguesångerskan Olga Tanin på skivan Talakik, vilken monsterhit. Hakim är också, precis som många andra arabiska artister galen i symfoniorkestrar, stråkar och liknande. Och det är bara äkta vara som gäller.

Sen lirar jag också raï och annan algerisk musik, som inte sällan nu för tiden, spelas in i Frankrike av fransmän med algeriska rötter eller av musiker i exil. Det har ju pågått ett numera avsomnat inbördeskrig i Algeriet sedan i början av 90-talet när islamister höll på att vinna landets första fria val och regimen annulerade resultatet. Raïmusiker som hade för vana att varken spotta i glaset eller ignorera livets realiteter vare sig det gällde kärlek och sex eller exil och arbetslöshet i sina texter var inte populära i någondera lägret. Cheb Hasni är väl den mest kända av de mördade musikerna, frid över hans minne.

j1.jpgJag kryddar alltid med orientalisk musik från angränsande kulturer. Då blir det gärna en och annan turkisk och persisk dänga samt lite bellydance. Indisk musik som bollywood eller bhangra brukar också slinka med. Det beror lite på var jag spelar, vem, öh jag menar vilka som dansar samt vilka nya skivor jag har skaffat eller snarare fått tag på.

För närvarande spelar jag på klubben Oriental BallroomCafé Ariman i Lund. Jag försöker också etablera en orientalklubb i Malmö på Tangopalatset, jag har dock i skrivande stund inte hunnit att lira där mer än en gång men hoppas givetvis på mer. Sen dj'ar jag regelbundet på Re:Orient i Stockholm. Jag har också spelat på Jericho, Inkonst och KB i Malmö samt på Mejeriet, AF, Smålands och andra ställen i Lund.

Stora eller välsorterade skivaffärer brukar endast kunna ha en eller annan arabisk eller orientalisk samlingsplatta samt kanske några Khaled. FåR i Lund där jag bor har alltid haft lite mer än så. Sen kan man ju alltid köpa skivor på Multi Kulti på St Paulsgatan i Stockholm. Även om dom är bäst så har dom luckor i sina skivbackar som jag försöker fylla genom att åka ut och handla skivor på Orient Musik i Rosengård i Malmö. Teheran Livs vid Möllevångstorget i samma stad förser mig med persisk musik.

Jag har (som mitt dj-namn antyder) en hel hög med raïplattor. Raï är väl den enskilda orientaliska musikstil som vanliga skivaffärer trots allt kan hjälpa till med. Men de mindre och nyare artisterna är svårare att hitta. Så varje gång jag eller nån jag känner åker till Paris får dom köpa lite raï och fransk hip hop med sig hem. Turkisk musik slog ju med Tarkan men är väl heller inte det lättaste att hitta i normala skivaffärer. Så det blir en del semesterskivor därifrån också, jag åkte själv till Istanbul för några år sedan, härlig stad. Jag brukar också få en hel del skivor av mina mest devota gäster, det känns alltid speciellt, och det har hänt mer än en gång att jag har fått något för mig nytt och spännande. Tack alla ni som har hjälpt mig på detta sätt!

Jag har alltid haft en viss fallenhet för det smaklösa. Alla dj's med fett dansgolv har en sådan svaghet.

j2.jpg

Jag har spelat en hel del musik från Östeuropa och Balkan genom åren. Framför allt grekisk musik. Numera spelar jag gärna Shantel-remixar och annat från Bucovina club (alltså uppklubbad rumänsk zigenarmusik) samt rysk musik från klubben Russendisko i Berlin. Inte så orientaliskt kanske men jag har aldrig dragit mig för att göra en och annan utomorientalisk utflykt för att feta upp stämningen. Så till exempel pluggade jag thailändaren Leo Puts oförglömliga latinodoftande superhit Man in love (så heter skivan i alla fall, ett av mina problem är alla dessa främmande alfabet) rätt hårt för några år sedan. Jag har alltid haft en viss fallenhet för det smaklösa. Alla dj's med fett dansgolv har en sådan svaghet. Och Elvis Crespo från Dominikanska republiken levererade ju för inte så värst länge sedan en hänsynslös megahit, Suavemente, som jag inte heller hade hjärta att lämna därhän. Nuförtiden brukar jag spela några baile funk-spår. Snacka om röj, tur att jag inte förstår texterna. Jag har emellertid funderat på att lära mig arabiska på nått mer organiserat sätt. Jag vill gärna förstå kärlekstexterna på mina skivor… och snacka lite arabiska med mina gäster.
Jag har också spelat en hel del från Afrika söder om Sahara och från Afrikas horn. Det senaste som tog mig på sängen för nått år sedan var västafrikanska African Disco. En samling 70-talsdiscolåtar som återigen bevisade att hur mycket man än har hört finns det alltid nått svängigare kvar.

Jag spelar ju förstås inte bara mina senaste skivor. Det finns låtar och artister jag alltid kommer tillbaka till. Jag har nämnt några. I runda slängar är säkert en fjärdedel av låtarna jag spelar en normalkväll nån slags klassiker. Önskemål faller ofta in i den kategorin:

Habibi! (förhoppningsfullt)

Jaa! (blink, blink)

Men snälla kan du inte spela Habibi? (Ibland med tillägget) Jag skall gifta mig! (eller) Min kompis fyller år!

Du menar Habibi (nour el ain) med Amr Diab. (sakligt)

Ja! (lyckligt)

Okej, om en liten stund. (förtroendeingivande nickning)

j3.jpg

Jag spelar den låten rätt ofta. Amr Diab har gjort massor av feta hits, typ i snitt en per platta och vi är väl uppe i minst ett tiotal, jag får räkna på det där. Jag har inte hans tidigare plattor. Faktum är att jag inte är så intresserad av artisterna som av deras låtar men jag kan säga så här att en av mina kvinnliga vänner anser att Amr Diab är en riktig pudding.

Habibi betyder förresten älskling. Det första arabiska ord jag lärde mig, strax innan alb som betyder hjärta, ja det var ju inte sant, vi har ju en hel massa arabiska låneord i svenskan, och sen kunde jag sedan tidigare ins'allah – om gud vill – och salam aleikum – goddag/guds frid. Det var för övrigt Gambias dåvarande konsul här i Sverige Carl Davidsson som för ganska många år sedan på ett fik i Simrishamn lärde mig vad ins'allah betydde, jag hade genast svar på tal:

Om gud vill och skorna håller!

Advertisements

37 Responses to “oriental-dj”

 1. Cherine Says:

  Hej!
  Jag har länge försökt att få tag på en DJ som spelar orientalisk musik, äntligen hittar jag dig! Jag undrar om du kan spela på ett bröllop som varar i ungefär 6 timmar. //MVH Cherine

 2. Selma Says:

  Hejsan.
  Undrar om du kan komma o spela på ett bröllopp i 4 timmar i örebro..
  kan du mixa kurdiska persiska och arabiska??
  hur mkt tar du??
  mvh selma

 3. hana Says:

  hej
  jag har en stundent fest om 3 veckor.
  behöver en duktig dj som kan spela arabisk musik..
  Hoppas du kan kontakta mig för mer info tack..

  // HANA


 4. HEJ
  Jag söker en orientalisk DJ till början av augusti. Vi har en queer-klubb i Uppsala med inriktning på teman och det nästa ska altså vara “orientaliskt”
  Vi skulle tycka att du som DJ skulle vara PERFEKT!
  Undrar om du har någon möjlighet att komma till oss i Uppsala. Vi är en liten klubb som har fått stor och positiv respons, då det aldrig funnits något liknande här i Uppsala. Läs gärna mer om vår klubb på http://www.pinkatorange.se och hur mycket du tar petalt för en kväll (3-5 timmar)är bra att veta 😀
  Hör gärna av dig via mail

 5. Foed Says:

  Hej,

  Jag har bröllop 7 september i en lokal i Veddesta (Prince Palace) undrar om du är intresserad att spela… där finns ingen utrustning dock – förhoppningsvis har du möjlighet att hyra in den.

  Liten hint om priser då budgeten e rätt tight – det e dyrt att gifta sig 🙂

  Tacksam för svar

  Mvh

  Foed Meliane

 6. Christoffer Says:

  Hej,
  Vi har bröllop den 25 augusti, middagen och festen efteråt är på en Libanesisk restaurang i Sthlm. Skulle vara kul om du har möjlighet att spela om du är intresserad…

  Liten hint om priser osv skulle vara intressant!

  Tacksam för svar!

  Christoffer

 7. nesrin nablsi Says:

  Hej
  jag har ett bröllop som kommer att äga rum den 28 agu. Så jag gifter med en svensk grabb r jag ute efter en blandning mellan svensk och Arabisk musik. Är du möjligtvis intresserad? Du kan väl hör av dig till min mail så kan vi komma i kontakt för att diskutera pris och annat…

  Tacksam för svar!

  Mvh

  Nesrin

 8. örjan Says:

  har en låt med oum kalsoum lite halv färdig där jag har lagt lite effekter på henne kan skicka dig denna låt om intresse finnes gör den i ornning

 9. hasse Says:

  Hej
  jag kommer förmodligen att ha bröllop till julen i göteborg, och utan att gå in på detaljer det skulle betyda en hel del om vi kan ha en dj som har god kännedom till orientalisk “arabisk” musik..

  hör av dig snarast..

 10. Gabriel Says:

  hej.
  vi söker en dj som kan spela arabisk, syriansk o engels musik.
  det är ganska brottom vi har sökt en dj överallt hittade dig till slut skulle uppskatta om du kunde höra av dig så fort som möljigt på mail om lite info
  tack i förhand

 11. Hej Says:

  Hej

  Jag söker en dj som kan spela arabisk music.kan man kontakta er.

 12. sara Says:

  Hej!

  Söker en dj som kan spela arabiska och kurdisk musik. Det är ganska bråttom. Har sökt en dj överallt och fann dej till slut. är tacksam ifall du hör av dej så fort som möjligt på mail om lite information. Tack.

  Mvh
  Sara

 13. Mediha Says:

  Hej
  söker en dj som kan hjälpa oss få till spellistor med allt från turkisk, arabisk, engelsk pop till traditionell svensk dansbandsmusik, till vårt bröllop som äger rum den 16 augusti 08. Vi kommer tyvärr att befinnas oss i en lokal där möjligheter till live-dj inte finns. Skulle vara hemskt snällt av Er att kontakta mig så vi talas vid.

  Hälsningar
  Mediha

 14. Mimos Says:

  Hej! Jag gifter mig på midsommar i sthlm. Undrar om du är ledig denna dag och vad det kostar? DJ.

 15. marcus Says:

  Lirar du fortfarande? Behöver en dj till orientalisk klubb i uppsala, itresserad fred 30/1 -09 ?

 16. Ramona Toma Says:

  Hej!!!!

  Jag behöver en dj som kan spela rumänsk folkmusik & zigenarmusik till en överraskningsfest till min syster. Gör du privata fester också och i så fall hur mycket tar du betalt???

  Tacksam för svar!

  MVH
  Ramona Toma

 17. Shahad Says:

  hej
  jag kommer och ha mitt bröllop i slutet av denna sommar och undrar om du spelar på bröllop och hur mycket tar du då för 6 timmars spelning? och om du spelar algerisk fransk irakisk arabisk kurdisk mix? och hur lång i förväg ska man boka då?

  jag är jätte tack sam för svaret i för hand

  MVH
  Shahad

 18. anna looft persson Says:

  Hej
  jag söker en dj till ett vad jag tror kurdiskt bröllop hos oss på Matsällskapet den 22 augusti, är det av intresse
  MVH
  Anna

 19. Nashua Says:

  hej
  Jag söker en dj till ett arabiskt bröllop hos oss i nyköping. Bröllopet äger rum lör den 13 juni. vill gärna veta priser för 6 till 7 timmar
  MVH
  Nana

 20. Shahad Says:

  Hej jag har skickat dej en förfråga tidigare men nu har vi bestämt nästan datum det blir inom de förta två veckorna i augusti, så jag undrar hur du har det och vilka datum du är bokad, bröllopet kommer att vara i Trollhättan.

  MVH
  Shahad

 21. tomas Says:

  hejsan..får man veta va du tar för ett bröllop i örebro som varar i 6-8tim?

 22. Shahad Says:

  Hej nu bestämde vi datum för bröllop nästan det kan vara 11, 12,13 augusti undrar om du är ledig i någon av de och undra igen om priset bröllopet blir i trollhättan 6-7 timmar. MVH Shahad

 23. Amr Diab Says:

  Debt is trifling, companies deservedly fail?Casino to other, some characteristics of.Should you need, A portion of.Bring you and Amr Diab, to achieve In as the motorhome.Out really specific, play but even.,

 24. Ataa Says:

  hej,

  Jag undrar om du kan spela på min förlovnings fest den 21 november?

  jag vet att jag skulle ha kontakta dig tidigare men har tyvärr haft fullt upp,
  va skulle de kosta 8 timmar?


 25. En av de bättre bloggar jag läst, utmärkt skrivet.

 26. Tanya Says:

  Hej!

  Jag vill gärna komma i kontakt med dig.

  Hör gärna av dig.
  Hälsningar
  /Tanya

 27. Sinan Altaii Says:

  Hej. Kan du spela på min kompiss bröllop nästa lör den 17. Hur mycket tar du?

  • Richard hman Says:

   Hej Ja det r lite kort varsel men jag kan. Var r brllopet? Jag bor i Lund, s jag behver respengar utanfr Lund och vernattsmjligheter om det r lngt. Bortsett frn det vill jag ha 3000 kronor. Sedan mste din kompis fixa en dj-anlggning vilket kan kosta cirka 2000 att hyra. r det i Lund med omnejd kan jag kanske hjlpa till med detta. Om du/din kompis tackar ja mste vi diskutera musiken. Om ni har speciella krav r det vldigt kort tid att f dem tillgodosedda, exempelvis speciella ltar vid vissa tillfllen under festen, favoritltar av olika slag, osv. 🙂 Richard

 28. Caroline Says:

  Hej!

  Vi behöver en dj till vår elevshow med middag och disco 19.30-01.00. Jag vill gärna ha en offert av dig. Vi har en tajt budget :/

  info@amarinbellydance.se

  Tack /Caroline

 29. Nathalie Says:

  Hej!

  Måste erkänna att jag vart grymt chockad när jag såg att det finns en DJ som du 🙂 Jag undrar om du har möjlighet att spela på ett bröllop (2012) och om man eventuellt kan lyssna på några klipp? Sen undrar jag hur mycket du tar för en helkväll.
  Hoppas hoppas att du fortfarande håller på med det du gör!

  Ha det bäst!

  • Richard hman Says:

   Yes jag hller p, jag tar cirka 3000-4000 fr ett brllop, plus omkostnader resa/sova, du mste ocks hyra en discoanlggning, viktig frga: var bor du/var r festen? Jag har inga klipp du kan lyssna p nu men om du r intresserad s kan vi diskutera vad du r intresserad av fr orientalisk musik s lgger jag mig mer t det hllet nr jag spelar, personliga nskeml r ju lmpligt p ett brllop, sen r det viktigt att gsterna r med p noterna ocks, s att dom inte bara vill hra lady gaga och michael jackson. Lycka till Richard

 30. Pinar Yilmaz Says:

  Hej, hur mycket tar du för att spela på ett mindre bröllop för ca.150 gäster? Festen äger rum i kista, 21 maj.

  Hälsningar Pinar

 31. Charbel Says:

  Hej
  Vi är intresserade av en DJ till vårt bröllop i april 2017. Som kan köra både libanesisk och svensk musik. Svenskt/libanesiskt bröllop.
  Hör gärna av dig så kan jag förklara lite mer

  Mvh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s